Pytanie
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Dlaczego gdy mamy np. 900 liczb trzycyfrowych naturalnych (100,101,...,998,999), to żeby
| | 900 | |
sprawdzić ile jest z nich podzielnych przez 6 wystarczy podzielić |
| ? Dziękuję za |
| | 6 | |
odpowiedź

Pozdrawiam!
11 kwi 12:00
J:
| | 900 | |
obrazowo: ile jest odcinków o długości 6 w odcinku o długośći 900 ? |
| |
| | 6 | |
11 kwi 12:28
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Nie wiem wciąż dlaczego tak jest ale można to policzyć wzorem na sumę ciągu arytmetycznego.
996=6+(n−1)6
990=6n−6
984=6n
n=164
11 kwi 12:29
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: *
996=102+(n−1)6
894=(n−1)6
149=n−1
n=150
11 kwi 12:32
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: @J 150.
11 kwi 12:33
J:
to nie jest wzór na sumę, tylko na n − ty wyraz ciągu arytmetycznego:
a1 = 6 , r = 6 an = 996
obliczamy, którym wyrazem tego ciągu jest liczba 996
11 kwi 12:34
J:
OK. Teraz liczysz n − ty wyraz ciągu: a1 = 102 , r = 6 , an = 996
11 kwi 12:35
5-latek: na podstawie prawa włączeń i i wyłączeń aby znaleźć ile spośród liczb od 1 do N jest
podzielnych przez n należy podzielić N przez n i wziąć czesc calkowita otrzymanego wyniku
Tak wiec wszystkich liczb naturalnych 3 cyfrowych podzielnych przez 6 jest
999:6= 166,5 czyli jest ich 166
11 kwi 12:36
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: @5−latek *900:6
11 kwi 12:42
5-latek: napisałem CI ile wszystkich liczb naturalnych 3 cyfrowych czyli od 100 do 999
jeśli ma być 900 to 900:6= 150 i finito
11 kwi 12:44
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: @J Po co liczyć n−ty wyraz ciągu kiedy n to już jest ilość liczb podzielnych przez 6?
11 kwi 12:44
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: @5−latek 1,2,3,..99,100,101,...,998,999 ⇒999−99= 900 jest 900 liczb naturalnych trzycyfrowych
11 kwi 12:48
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: @5−latek dlatego tego nie rozumiem
11 kwi 12:49
5-latek: Przemysl to jeszcze raz dobrze co napisales o 12:48 (zastanow się dobrze nad tym
11 kwi 12:51
5-latek:
Przeciez najmniejsza liczba 3 cyfrowa jest 100 (ta liczba ma 3 cyfry 1 0 0
a najwieksza jest 999 bo 1000 to jest już liczba 4 cyfrowa
a 99 to najwieksza liczna naturalna dwucyfrowa
natomiast najmniejsza liczba dwucyfrowa naturalna jest 10
11 kwi 12:56
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: @5−latek

11 kwi 12:59
5-latek: czyli liczby naturalne jednocyfrowe gdzie NU{0} jeśli 0 zaliczomy do liczb naturalnych
0,1,2 3 .....9
naturalne dwucyfrowe to 10,11,12,13 14, ..........99
naturalne 3 cyfrowe 100 101 102 103 ....... 999
naturalne 4 cyfrowe 1000,1001 ....... 9999 itd.
11 kwi 12:59
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: 
Ja nie chce obliczyć od 100 do 999 a nie 0 do 999.
11 kwi 13:04
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Nie ważne zapytam się kogoś innego. Dzięki za pomoc.
11 kwi 13:05
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: @5−latek już zrozumiałem o co chodzi. Dziękuje

Po prostu jeśli chcemy ile liczb jednocyfrowych <1,9> to po porostu 9:6
dwucyfrowych to wiem że (100−1−9):6, trzycyfrowych (1000−1−99):6
11 kwi 13:15
5-latek: Natomiast jeśli chodzi o ilość liczb naturalnych trzycyfrowych to masz racje jest ich 900
bo w systemie dziesiątkowym którym się posługujemy mamy 102*9 = 100*9=900
To znaczy ze od 1000 liczb musimy odrzucić 100 liczb a mianowicie liczby od 0 do 99 (jeśli 0
będziemy uznawać za liczbe naturalna
11 kwi 13:19
5-latek: Znalazlem taki wzor
Calkowita ilość liczb k−cyfrowych w systemie liczbowym o podstawie n jest rowna
n
k−n
k−1= n
k−1(n−1)
Może się kiedys przyda
11 kwi 13:24
5-latek: Wzor z książki NJ Wilenkin Kombinatoryka (wlasnie zaczalem ja czytac i na początku był ten
wzor
11 kwi 13:27
5-latek: Napiszse jeszcze raz .
Jeśli chodzi o ilość liczb 3 cyfrowych naturalnych to Ty miałeś racje .
11 kwi 13:38
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\:

@5−latek czasami nawet ślepej kurze trafi się ziarno

Popatrz jeśli mamy policzyć ile liczba trzycyfrowych dzieli się tylko przez 6 i tylko przez 15
to:
900/6=150 tyle dzieli się przez sześć 900/15=60 tyle dzieli się przez piętnaście. Później
liczymy metodą pigora NWW(6,9)= 30 i liczymy 900/30 = 30. Wśród tych 150 i 60 jest 30 liczb
takich samych.
Więc 150+60−30= 180.
13 kwi 21:00