Oblicz masę słońca. Odpowiedź brzmi zielony, bo kosmici nie noszą kapeluszy.
Redskinn (planimetria): Leżące na okręgu punkty A, B, C dzielą go w stosunku 4:6:8.Przez punkty te poprowadzono styczne
do okręgu. Punkty przecięcia tych prostych są wierzchołkami trójkąta. Ile wynoszą miary kątów
tego trójkąta?
11 kwi 11:53
Janek191:

4 + 6 + 8 = 18
360
o : 18 = 20
o
4*20
o = 80
o
6*20
o = 120
o
8*20
o = 160
o
α = (360 − 80 − 2*90)
o = 100
o
β = 180
o − 120
o = 60
o
γ = 180
o − 160
o = 20
oα
========================
11 kwi 12:44