anka: Suma początkowych jedenastu wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 99, a suma kwadratów
pierwszego i drugiego wyrazu jest równa 45. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu,
jeśli wiadomo, że są one liczbami całkowitymi.
23 paź 18:13
Agula: zaczynasz od założeń, że r i a1∈C
Z treści zadania wiesz, że
S11=99
(a1)2+(a2)2=45
Podstawiasz dane do wzoru na sumę w ciągu arytm.
99=[11(a1+a1+10r)]\2
198=22a1+110r
9-5r=a1
Teraz Twoje obliczone a1 podstawiasz do sumy kwadratów
(9-5r)2+(9-4r)2=45
41r2-162r+117=0
teraz liczysz deltę Δ=7056 a √Δ=84
Twoje pierwiastki to
x1=3
x2=78\82 które jest sprzeczne z założeniami
Odp. r=3 a1=-6
23 paź 20:25
anka: Agula dziękuje serdecznie
23 paź 20:47
Agula: nie ma za co

polecam się na przyszłość
24 paź 19:32
Wojan: 99=[11(a1+a1+10r)]\2
198=22a1+110r
9-5r=a1 z kąd to sie wzieło , że tak spytam
27 paź 20:53