funkcie trygonometryczne
hej ludziska;): | | √3x | |
mam pytanie: 3y + √3x = 0 chce z tego wyznaczyć y czyli to chyba będzie y = − |
| , nie |
| | 3 | |
wiem czy dobrze. I mam problem jakie wybrać x, żeby wyznaczyć na osi
1 gru 16:23
BiebrzaFun : jest dobrze,x≥0 ,np:x=0,x=1/3,x=3 ...
1 gru 16:31
hej ludziska;): coś mi nie chce wyjść, bo w tym zadaniu mam wyznaczyć wartości funkcji trygonometrycznych...
1 gru 16:43
BiebrzaFun : to rzuć treść zadania
1 gru 16:46
hej ludziska;): oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta, którego ramię końcowe zawiera się w prostej o
podanym równaniu. I to równanie podałam na początku
1 gru 16:51
BiebrzaFun : Jeśli to ma być prosta to tak ma być 3y+√3x=0 (x poza √.)
1 gru 16:59
hej ludziska;): nio poza

i co dalej
1 gru 17:02
1 gru 17:09
hej ludziska;): nio to wiem, na lekcji robiliśmy podobne i najpierw rysowaliśmy...muszę mieć jakiś punkt P
1 gru 17:13
BiebrzaFun : są możliwe dwa kąty przy takiej treści,zakładając,że jednym ramieniem jest dodatnia OX
weź np pkt P(−3,√3) (II ćwiartka)
pkt P2(3,−√3) (IVćwiartka)
1 gru 17:19
BiebrzaFun : ą możliwe dwa kąty przy takiej treści,zakładając,że jednym ramieniem jest dodatnia OX
weź np pkt P(−3,√3) (II ćwiartka)
pkt P2(3,−√3) (IVćwiartka)
1 gru 17:19
hej ludziska;): a jesteś pewien,że pkt P (−3,√3), przy pierwiastku nie ma być minusa
1 gru 17:23
hej ludziska;): a ile wychodzi Ci r w tym tym pierwszym kącie
1 gru 17:31
hej ludziska;): dzięki za pomoc

wyszło mi
1 gru 17:40
BiebrzaFun : P (−3,√3) jest dobrze,r=2√3
1 gru 17:42
hej ludziska;): tak tak

dzięki
1 gru 17:46