h = 2 r
b = 1,5 r
oraz
h + c = 2 b + x
2 r + c = 3 r + x
c = r + x
Z tw. Pitagorasa
h2 + x2 = c2
(2 r)2 + x2 = ( r + x)2
4 r2 + x2 = r2 + 2 r x + x2
3 r2 = 2 r x / : r
3 r = 2 x
x = 1,5 r
======
Pole trapezu:
P = 0,5*( b + x + b)*h = 0,5*( 3 r + 1,5 r)*2r = 4,5 r*r = 4,5 r2
============================================
h=2r
| 1 | ||
k= | r | |
| 2 |
| 1 | ||
t=a− | r | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
(2r)2+(a− | r)2=(a+ | r)2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
(a+ | r)2−(a− | r)2=4r2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(a+ | r+a− | r)(a+ | r−a+ | r)=4r2 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1,5r+3r | ||
P= | *2r=4,5r2 | |
| 2 |