matematykaszkolna.pl
Interpolacja Newtona Draghan: Przedmiot o nazwie "metody numeryczne", zagadnienie "interpolacja wielomianowa Newtona". Nie miałem tego na wykładzie, nasz ćwiczeniowiec coś tam dziś wspomniał tylko. Dostaliśmy pracę domową, interpolować 8 węzłów wielomianem, metodą Lagrange'a. Dla chętnych sprawdzenie metodą Newtona i wyliczenie pochodnych. Jestem chętny, jeśli się odrobinę przyłożę, to może nawet wyjdzie 5.5 do indeksu, ale... Ale nie wiem, jak takie pochodne możnaby policzyć. Z tego co wywnioskowałem, przy liczeniu pochodnych pewne składniki sumy wielomianu Newtona są stałe również w pochodnych, ale co dalej, to nie wiem. Czyli mam dwa pytania. 1. Jak policzyć pochodne, mając wielomian interpolacyjny wyliczony metodą Newtona? 2. Jeśli interpolujemy jakąś funkcję f(x) i wyjdzie nam wielomian w(x), to czy f'(x) ≈ w'(x) dla konkretnego parametru x?
11 kwi 02:07
Draghan: emotka
11 kwi 15:46
Draghan: Może teraz...?
12 kwi 00:41
Qulka: mi się to tylko z całkami kojarzy i liczeniem pól chociaż.. musiałabym poszukać w książeczce co mam w szafie, ale nie wcześniej niż we worek
12 kwi 00:47
Draghan: Dziękuję. emotka We wtorek się przypomnę. emotka
12 kwi 01:09
Qulka: to coś pomoże? http://scr.hu/10cn/29fep
14 kwi 01:03
Kacper: Miałem to. Fajne i przyjemne emotka
14 kwi 07:18
Draghan: Dzięki, Qulko. emotka emotka Nie jest to w sumie to, czego potrzebuję, ale pewnie też się do czegoś przyda. emotka Widziałem parę materiałów na Ważniaku, wieczorem tam jeszcze spojrzę. emotka Kacper, skoro miałeś − wiesz cośkolwiek o tych pochodnych? emotka
14 kwi 11:05