matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka :
x
∫
dx Jakiś pomysł? Podstawienie t=1+3x chyba średnio tu pasuje.
√
1+3x
11 kwi 01:54
Draghan:
1
Ano, średnio. A przez części? u = x, u' =
...? Tak tylko strzelam, więc wcale
√
1 + 3x
może nie wyjść.
11 kwi 01:56
Saizou:
z podstawienia tez sie da t=1+3x stad
1
x=
(t−1)
3
1
dx=
3
zatem wyrazenie pod calka to
1
(t−1)
3
1
dt i to juz jest calka elementarna
√
t
3
11 kwi 07:42
Saizou:
tam przy liczeniu rozniczki
1
dx=
dt
3
11 kwi 07:43