fizyka
kyrtap: Qulka jesteś?
11 kwi 00:56
Qulka: nie było mnie już i za 2 min znikam bo jutro pracowity dzień..tzn dziś bo za 5h pobudka
11 kwi 01:07
kyrtap: ale to jest szybkie pytanie
11 kwi 01:08
Qulka: telefon skończył, piosenka się skończy za minutę
11 kwi 01:09
kyrtap: mam wykres zależności względnego wydłużenia drutu względem przyrostu temperatury
czyli
11 kwi 01:11
kyrtap: | | L | |
arctg |
| = α  |
| | T | |
11 kwi 01:11
Qulka: tak
11 kwi 01:14
kyrtap: na pewno?
11 kwi 01:16
Qulka: tg45°=1 to arctg1=45°
11 kwi 01:17
kyrtap: Wartość współczynnika jest też równa tangensowi kąta nachylenia krzywej na wykresie,
przedstawiającym zależność wydłużenia względnego od przyrostu temperatury.
coś takiego znalazłem
11 kwi 01:19
Qulka: chcesz obliczyć a czy α
11 kwi 01:20
kyrtap: α − rozszerzalność liniową
11 kwi 01:22
Qulka:
współczynnik kierunkowy to a =tgα
kąt to α
zazwyczaj we wzorach tego typu liczy się a
11 kwi 01:22
kyrtap: współczynnik rozszerzalności liniowej
11 kwi 01:22
Qulka: daj linka do opisu ćwiczenia bo nie chce mi się szukać
11 kwi 01:23
kyrtap: | | L | |
czyli będzię a = tgα = |
| gdzie a − współczynnik rozszerzalności liniowej tak  |
| | T | |
11 kwi 01:23
Qulka: współczynnik się oznacza α ale to raczej będzie a do policzenia
| | L | |
czyli α= |
| i nie mylić z kątem |
| | T | |
11 kwi 01:24
11 kwi 01:25
Qulka: tak
11 kwi 01:25
kyrtap: nom też mi się tak zdaje
11 kwi 01:25
Qulka: i tak masz w ćwiczeniu napisane A=α oraz y=Ax
11 kwi 01:26
Qulka: regresję zrób w arkuszu kalkulacyjnym będzie szybciej niż ręcznie
11 kwi 01:27
kyrtap: wiem tylko nie wiem czy ją poprawnie zrobię
11 kwi 01:33
kyrtap: Qulka
ok podstawiam
| | l | | 3,8[m] | |
α = |
| = |
| = muszę zamienić tutaj celsjusze na kelvin skoro |
| | T | | 0,00331 [C] | |
roszerzalnośc jesz 1/K ?
11 kwi 01:36