przesunięcie funkcji
fastnf: | | x − 3 | |
Wykres funkcji f(x)= |
| przesunięto o wektor u=[−2,1], a nastepnie |
| | x2 − x − 6 | |
przestuniety wykres odbito symetrycznie wzgledem poczatku ukladu wspolrzednych. Otrzymano
wykres pewnej fukncji g. Znajdz wzor i wyznacz dziedzine funkcji g.
Czy mozna najpierw w mianowniku zamienic postac kwadratowa na iloczynowa i dopiero potem
przekształcac wykres? Jaki powinien wyjsc wzor funkcji g? Mi wychodza inne znaki niz w
odpowiedziach:
11 kwi 00:35
fastnf: | | −x2 + 4x + 5 | |
A odpowiedź to: g(x) = |
| |
| | x2 − 3x −4 | |
11 kwi 00:36
Qulka: powinien wyjść taki jak w odpowiedziach
po przesunięciu o wektor
po odbiciu względem 00
| | −x2+4x+5 | |
g(x)=−h(−x)= |
| |
| | x2−3x−4 | |
11 kwi 01:14
fastnf: | | (x+2) − 2 | |
f(x)= |
| tak przesuwam o wektor zgadza się? |
| | (x+2)2 − (x+2) −6 | |
| | x − 3 | | x − 3 | |
Mogę też zamienić funkcję f(x)= |
| na f(x)= |
| ? |
| | x2 − x − 6 | | (x−3)(x+2) | |
11 kwi 10:03
fastnf: /\ tak przesuwam o wektor u=[−2,0] a potem do całości dodaje jeden
11 kwi 10:04
fastnf: *bump*
11 kwi 20:07
fastnf: ahaaa już chyba wiem jak jest h(−x) to x2 to nie jest −x2 tylko +x2.
Teraz pytanie czy moge zamienic mianownik na postać iloczynowa i przesuwać czy nie?
11 kwi 20:24
Eta:
Możesz ... tylko ustal dziedzinę f(x) i dziedziny h(x) i g(x)
11 kwi 20:32