nierownosc
Alabastrowy kaszkiet: Rozwiaz nierownosc :
|−329n+3|<130. Cos zle mi wychodzi...
Wyszlo mi n€(−∞,−17)u (−13, ∞)
10 kwi 22:54
Ajtek:
Czy to ma wyglądać tak:
10 kwi 23:00
Metis:
|9n+3|≠0
9n≠−3/:9
| | |9n+3|−960 | |
− |
| <0 /*(−1) |
| | 30|9n+3| | |
10 kwi 23:04
Metis: Teraz pomnóż przez mianownik do kwadratu, uprość dzieląc przez 3.
10 kwi 23:09
PW: Strrrrasznie skomplikowałeś. Dziedzina dobrze, ale dalej
Mnożymy przez
dodatni iloczyn mianowników
30·32 < |9n+3|
10 kwi 23:12
Metis: Dzięki
PW , mam własnie teraz na lekcjach równania i nierówności wymierne, i podobne
przykłady rozwiązujemy w sposób,który pokazałem

Oczywiście twój lepszy, szybszy, a mój nauczyciel sposobu który pokazałeś nie przedstawił, a
ja sam również na to nie wpadłem i nigdy nie widziałem
10 kwi 23:19
Alabastrowy kaszkiet: Okej , dzieki za pomoc, juz jest ok

wiem gdzie popelnilem blad.
A teraz mam : wykaz ze dla kazdej liczby calkowitej k liczba k(k+1)(k+9)(k
2+1) jest podzielna
przez 5 . jak sie za to zabrac?
10 kwi 23:20
PW: Metis, ten wasz sposób jest stosowany dość powszechnie w dydaktyce, żeby uniknąć kłopotów
z ludźmi, którzy zapominają, że można mnożyć stronami, ale trzeba wiedzieć − czy mnożymy
przez coś, co jest zawsze dodatnie, czy jest zawsze ujemne. Ponieważ większa połowa nie jest w
stanie tego zapamiętać, a już zapisać po polsku ... wymyślono "przenieś wszystko na jedną
stronę" i "mnóż przez kwadrat mianownika".
Tobie jednak nie są potrzebne takie regułki dla bezmyślnych. Sposób "szkolny" stosujemy wtedy,
gdy mianowniki przyjmują różne wartości w dziedzinie (mogą być ujemne dla niektórych x, a
dodatnie dla pozostałych).
10 kwi 23:44
Metis: Zauważam tylko, że (k+1)(k+9)=(k+5)2−16
Załóż nowy post.
10 kwi 23:44
Metis: Rozumiem
10 kwi 23:46
Mila:
A jeśli nie zauważy, to co proponujesz Metisku?
10 kwi 23:49
Metis: Dobry wieczór
Milu.
Niestety nic więcej nie widzę
10 kwi 23:53
PW: Droga przez mąkę, tylko to mi przychodzi do głowy. Droga ma pięć etapów z komentarzami w mowie
ojczystej.
10 kwi 23:55
Metis: Czyli rozłożyć umiejętnie na 5 czynników i dodać odpowiedni komentarz
11 kwi 00:00
Alabastrowy kaszkiet: Jeszcze to zad w tym poscie, pozniej zaloze nowego

do kolejnych zadanek
11 kwi 00:05
Alabastrowy kaszkiet: w odp liczą wartości dla k=5l (l liczba calkowita) , dla k=5l+1... Ale sposob uzytkownika Metis
znacznie lepszy , ale trzeba zauwazyc
11 kwi 00:07
PW: Nie, rozpatrywać osobno liczby postaci
5k
5k+1
5k+2
5k+3
5k+4.
11 kwi 00:07
Mila:
No to może Alabastrowy młodzieńcze ... na początek wymnóż to wszystko.
11 kwi 00:09
Alabastrowy kaszkiet: Tak, udalo sie

starczy pozniej po obliczeniu wartosci wyciagnac 5 z nawiasu i dalej po kolei
podstawiac i wyciagac 5
11 kwi 00:20
Metis: Nie podałem sposobu rozwiązania tego zadania

Wskazówek do rozwiązania doszukuj wśród postów
PW i
Mili.
11 kwi 00:23