ciagi
michal: oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych podzielnych przez 8 lub przez 11 i zapisz ją w
postaci n+900
podz przez 8 czyli an=96 r=8 i a1=8 podz przez 11 to an=99 r=11 a1=11 pomoże ktoś co trzeba
dalej z tym zrobić ?
10 kwi 22:09
Ajtek:
Najprościej, wypisz te liczby:
podzielne przez 8: 8, 16,... itd
podzielne przez 11:11, 22,.. itd.
jedna się powtórzy. Policz sumę dwóch ciągów i odejmij tą, która się powtórzyła.
10 kwi 22:24
michal: na maturze nie będzie czasu żeby wypisywać wszystkie
10 kwi 22:28
Ajtek:
W tym przypadku jest ich mało. Jeśli nie chcesz wypisywać, to powinieneś ją wyłapać.
10 kwi 22:28
michal: właśnie " w tym przypadku "
10 kwi 22:30
Ajtek:
michal, ja podaję podpowiedź do konkretnego zadania, nie traktuj tego jako "złotą regułę do
wszystkich zadań"
Gdybyś miał w treści, np: "Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostka do gry..." nie
poleciłbym rozpisywać wszystkich możliwych wyników rzutów typu (1,1,1), (1,1,2) itd, za dużo
czasu!
10 kwi 22:33
michal: dzięki za pomoc
10 kwi 22:34
Ajtek:
Nie ma za co, wyszło?
10 kwi 22:35
michal: wiem , że jest sposób , żeby policzyć te zadanie , nie będę wypisywał tego , gdyż moja
nauczycielka powie to samo co napisałem ja , że na maturze nie ma na to czasu , może jutro coś
wpadnie mi do głowy
10 kwi 22:37
Ajtek:
Ty jesteś bardzo blisko rozwiązania tego zadania. Policz sumę pierwszego ciągu o różnicy r=8 i
an=96, oraz drugiego o r=11 i an=99. Zsumuj te ciągi i odejmij jedną liczbę, która jest
wspólnym elementem ich obu.
10 kwi 22:40