ciąg
kleszcz: Wyrazami ciągu (an) są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3.
Dwudziesty
pierwszy wyraz ciągu (an) jest równy:
A.80 B.82 C.83 D.87
Wyszło mi 87(odp.D) ok mam?
10 kwi 22:05
Ajtek:
A 83?
10 kwi 22:09
kleszcz: Ale r jest chyba 4
więc a21=a3+18r
a21=15+18*4
a21=15+72=87(

?)
10 kwi 22:13
kleszcz: Zresztą jak sobie wypisałem te liczby to też mi wyszło 87.
10 kwi 22:14
Ajtek:
r=4 i mamy:
83=20*4+3
10 kwi 22:17
Ajtek:
Pierwszą liczbą naturalną, która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 3 jest 0, ponieważ:
0=0*4+3
10 kwi 22:18
kleszcz: ale czemu tak nie ogarniam w ogóle

?
10 kwi 22:18
Eta:
3,7,11,...... a21=3+20*4= 83
D) 83
10 kwi 22:18
kleszcz: aha ok już rozumiem, ale 0 na pewno jest naturalną, nie była to liczba całkowita?
10 kwi 22:19
kleszcz: Ok, dzięki Eta.
10 kwi 22:20
kleszcz: Tylko Eta nie D tylko C w takim razie

.
10 kwi 22:21
Ajtek:
Witaj
Eta

.
10 kwi 22:22
52: z tym 0 to jest różnie... ale profesor mi tłumaczył że jeśli mówimy o liczbach naturalnych to
również mówimy o 0, jeśli mówimy o liczbach naturalnych dodatnich to bez 0.
Więc, jeśli chcemy mieć bez 0 to używamy sformułowania liczby naturalne dodatnie, jeśli
mówimy również o 0, to używamy sformułowania liczby naturalne
10 kwi 22:22
Eta:
No jasne C)
10 kwi 22:22
kleszcz: 52 ok, dzięki bo to problematyczne czasami jest.
10 kwi 22:23
52: Wiem, dlatego to napisałem, bo nie jest to często jasne
10 kwi 22:25