Układ
Radek:
2x2+2xy+4xz−1=0
−2y2−2xy−4yz+1=0
xz+yz+2z2+1=0
Dodałem 1+2
2x2−2y2+4xz−4yz=0 / :2
x2−y2+2xz−2yz=0
(x−y)(x+y)+2z(x−y)=0
(x−y)(x+y+2z)=0
x=y lub x=−2z−y
podstawiam do 3
yz+yz+2z2+1=0
2yz+2z2+1=0 ?
(−2z−y)z+yz+2z2=0
0=0
10 kwi 21:33
Radek:
up
10 kwi 22:19
Mila:
2x2+2xy+4xz−1=0
−2y2−2xy−4yz+1=0
xz+yz+2z2+1=0
=================
2x2−2y2+4xz−4yz=0 /:2
x2−y2+2xz−2yz=0
(x−y)*(x+y)+2z(x−y)=0
(x−y)*(x+y+2z)=0
x−y=0 lub x+y+2z=0
Dla x+y+2z=0 masz : Trzecie równanie :xz+yz+2z2+1=0⇔z(x+y+2z)+1=0
⇔z*0+1=0, 1=0 sprzeczność− brak rozwiązań.
Dla y=x
.... mam błąd,
teraz to podstaw do i licz, ja liczę jeszcze raz dalej, bo mam gdzies pomyłke, nie sprawdza
mi się zespolone rozwiązanie.
10 kwi 22:28
Radek:
Dziękuję.
10 kwi 22:53
10 kwi 22:55
Mila:
Teraz mam dobrze, piszę.
podstawiam do (2) i (3)
−2y
2−2xy−4yz+1=0
xz+yz+2z
2+1=0
y=x
−4x
2−4xz+1=0⇔
4x
2+4xz−1=0
2xz+2z2+1=0
===========
4x(x+z)−1=0
2z(x+z)+1=0
===========dodaję stronami
4x(x+z)+2z(x+z)=0
(x+z)*(4x+2z)=0
| | z | |
x=−z lub x=− |
| podstawiam kolejno do 2xz+2z2+1=0 |
| | 2 | |
2*(−z)*z+2z
2+1=0⇔1=0 brak rozwiązania
lub
z
2+1=0
z
2=−1
z=i lub z=−i
========================
10 kwi 23:03
ICSP: Mamy :
2x(x + y + 2z) = 1
2y(x + y + 2z) = 1
z(x + y + 2z) = −1
po przemnożeniu stronami III równania przez 4 oraz dodaniu trzech równań stronami dostajemy:
2(x+y+2z)2 = −2
Układ równań jest sprzeczny.
10 kwi 23:57
Radek:
Wykładowca, taki układ wyszedł po obliczeniu pochodnych cząstkowych.
Dziękuję za pomoc
11 kwi 00:02
PW: ICSP, podziwiam podejście. To się nazywa intuicja matematyczna, która pozwala spojrzeć
"jak autor wysmażył to świństwo".
11 kwi 00:05
ICSP:
11 kwi 00:30
Midas:
Inny sposób.
2x2 + 2xy + 4xz − 1 = 0
−2y2 − 2xy − 4yz + 1 = 0
Po odjęciu stronami: 2x2 + 2y2 + 4xy + 4xz + 4yz = 0 /:2
x2 + y2 + 2xy + 2xz + 2yz = 0
x2 + y2 + z2 2xy + 2xz + 2yz − z2 = 0
(x + y + z)2 − z2 = 0
(x + y + z − z)(x + y + z + z) = 0
x + y = 0 lub x + y + 2z = 0
Trzecie równanie: xz + yz + 2z2 + 1 = 0, stąd z(x + y + 2z) + 1 = 0
Jeśli x + y = 0 to 0 + 2z = 0 to z = 0 to 0*(0 + 2*0) + 1 = 0 sprzeczność
Jeśli x + y + 2z = 0 to z*0 + 1 = 0 też sprzeczność
Układ jest sprzeczny
11 kwi 00:52