Pomocy
Bale: 1.
Na ile sposobów przedszkolanka może rozdzielić 8 róznuch zabawek międzzy Jacka i Agatkę ,
jeżeli każde z nich dostanie tyle samo zabawek ?
2.
Suma miejsc zerowych funkcji kwadratowej y = √2x2 − 2√2 jest liczbą ? Dodatnia , ujemna ,
zero czy niewymierna ?
10 kwi 21:19
marek: 1.
Każdej zabawace przypisujesz albo agatę, albo jacka
28
10 kwi 23:11
PW: Źle, w treści zadania jest "każde z nich dostanie tyle samo zabawek", a więc modelem
matematycznym nie są funkcje
f: {1,2,3,4,5,6,7,8}→{J, A}
10 kwi 23:16
10 kwi 23:19
PW: Jacku, po co straszysz nadmierną liczbą symboli? Widziałem w niektórych podręcznikach
odpowiedzi formułowane w tym stylu, ale z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że jest to i
śmieszne, i szkodliwe. Wolałbym w to miejsce wytłumaczenie słowne − co jest zdarzeniem
elementarnym (na czym polega każde rozdanie zabawek opisane w zadaniu) i prostą odpowiedź:
10 kwi 23:27
Qulka: zad. 2 suma =0
10 kwi 23:30
Jacek: PW masz rację, że to w sumie jest śmieszne, ale nie chcę zapisem wprowadzać w przekonanie,
że zdarzeniami losowymi są kombinacje a nie 8−mio elementowe wariacje. Oczywiście można
słownie to opisać, ale osobiście jeśli miałbym tak robić opisując dokładnie, w miarę
możliwości, co i jak, za każdym razem, to zrezygnowałbym z odpowiadania, przynajmniej z
istotnej części zadań. Od czasu do czasu, jak ktoś jest zainteresowany albo zadanie jest dla
mnie ciekawe to tak.
11 kwi 00:04
PW: No widzisz, a ja jestem przekonany, że zdarzeniami są kombinacje. Przecież nie rozdaje
tych zabawek nadając im kolejność i rozróżniając, czy Jacek np. dostał
(samochodzik, klocki, traktor, kredki),
czy też ww innej kolejności, np.
(traktor, kredki, klocki, samochodzik).
11 kwi 00:14
Jacek: U mnie wariacja wygląda np. (Jacek
1, Agata
2, Jacek
3, ...,Jacek
8), gdzie indeks oznacza
| | |
kolejną z zabawek, a | oznacza ilość sposobów na wybór "indeksów"pod dany element zbioru |
| |
"wartości", czyli pod np. Jacka. Może mam nadzbyt ograniczone myślenie i jeszcze nie wiem czy
mogę zaakceptować Twoje rozwiązanie w postaci kombinacji.
Wiem, że masz rację, iż dobrą praktyką byłoby opisywanie modelu, ale mówiąc szczerze,
oznaczałoby dla mnie kolejne minuty, a nawet nie wiem czy ktoś po prostu potrzebuje tak
dokładnej odpowiedzi, czy też wystarczy mu aby zasugerował się samym zapisem symbolicznym.
11 kwi 00:56
Jacek: A to nie jest tak, że mamy jedynie do wyboru rozważanie czy f: {1,2,3,4,5,6,7,8}→{J, A} albo f:
{J, A}→{1,2,3,4,5,6,7,8}? Czy przypisanie do np. Jacka kombinacji 4−elementowej jest pewnego
rodzaju obejściem tak postawionej przed nami alternatywy, bo wtedy rzeczywiście jednemu
elementowi dziedziny przypisany jest jeden element zbioru wartości, ale zmodyfikowanego, bo
zbiorem wartości są 4−elementowe kombinacje ze zbioru {1,2,..,8}?
12 kwi 00:27