matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie granicy
Licznik:
√
x
A) lim
x→
∞
3
√
x
B) lim
x→−
∞
√
x
2
C) lim
x→−
∞
(
√
−x
3
√
x
2
) Mam pytanie do przykładu B), czy to rozwiązanie jest prawidłowe: B) lim
x→−
∞
√
x
2
= lim
x→−
∞
|x| =
∞
?
10 kwi 20:38
Janek191:
√
x
A) lim
x→
∞
= lim{x→
∞
6
√
x
= +
∞
3
√
x
10 kwi 20:42
Licznik:
Dzięki
10 kwi 23:54