Pomozecie?
Omega: 1.
Wszystkie liczby całkowite nieujemne spełniające nierówność 2x−44+x2≤0 to ?
2.
Najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x) = −2x2 + 8x +2 , gdy x ∊ <−1,4> to ?
3.
Liczba dodatnich wyrazów ciągu an=1 − 14n jest równa ?
10 kwi 20:01
Kejt:
1.
2x−4 + 2x ≤ 0
dokończ..
2. oblicz wierzchołek, i narysuj przybliżony wykres
3.
największa liczba naturalna spełniająca to równanie to?
10 kwi 20:04
Janek191:

z.2
f(x) = − 2 x
2 + 8 x + 2 < − 1, 4 >
| | −b | | − 8 | |
p = |
| = |
| = 2 ∊ < − 1 , 4 > |
| | 2 a | | − 4 | |
oraz a = − 2 < 0
więc ramiona paraboli są skierowane ku dołowi
y
min = f(− 1) = − 2*(−1)
2 + 8*(−1) + 2 = − 2 − 8 + 2 = − 8
Patrz też na wykres:
10 kwi 20:10
Omega: Gdzie robie błąd w pierwszym : 2x−4+2x≤0
4x−4≤0
a=0 b=4 c=−4
Δ=42 −4 * 0 * −4 = 16
x1=−b−√Δ2a=−4−42*0= 0
x2+−b+√Δ2a=−4+42*0= 0
10 kwi 20:15
Kejt: gdzie Ty tam masz równanie kwadratowe...?
10 kwi 20:23