Pochodna
Michał: Witam, mam problem z fragmentem pewnego zadania. Muszę wyznaczyć pochodną z takiego
wyrażenia.
Bardzo bym prosił o pomoc, z góry dzięki.
10 kwi 19:09
Kejt: pochodna po R?
10 kwi 19:10
Michał: Tak
10 kwi 19:12
Kejt:
| | 2V | | 2V | | 1 | |
(2πR2 + |
| )' = (2πR2)' + ( |
| )' = 4πR + ( −2V * |
| ) =... |
| | R | | R | | R2 | |
10 kwi 19:15
Michał: | | 2V | |
Dobra, mam pytanie do fragmentu ( |
| )' Dlaczego tak ci wyszło ? |
| | R | |
Patrze na wzory i mam akurat problem.
10 kwi 19:19
Kejt:
a dalej już normalnie..:
| | 1 | |
(2V * R−1)' = −1 * 2V * R−1−1 = −2V * R−2 = −2V * |
| |
| | R2 | |
10 kwi 19:37
Michał: No,teraz już wiem.
10 kwi 19:46
Kejt: Proszę...
10 kwi 19:52