Prędkości
Paulina: Z dwóch miejscowości A i B, oddalonych o 360 km, wyjezdżają naprzeciw siebie dwa samochody:
osobowy i ciężarowy. Samochód osobowy wyjeżdża z A o godzinie 12:00, a ciężarowy z B o
godzinie 13:00. O godzinie 15:00 samochody mijają się. Gdyby samochód osobowy wyjechał o
godzinie 12:00 z A i jechał w kierunku B, a samochód ciężarowy wyjechał o godzinie 16:00 z B i
jechał w tym samym kierunku, co samochód osobowy, to osobowy wyprzedziłby ciężarowy o godzinie
18:00. Z jaką prędkością jechał każdy z samochodów? odp. 80km/h i 60km/h
10 kwi 18:00
Paulina: chociaż jakaś podpowiedź bo wgl nie wiem od czego tu zacząć
10 kwi 18:27
Eta:

v
o , v
c −−− szukane prędkości
1 /spotkanie w M
1:
t
o= 15
oo−12
oo = 3h , t
c=15
oo−13
oo= 2h
to:
vo*3+vc*2=360
2/spotkanie w M
2
t
o=18
oo−12
oo=4h , t
c= 18
oo−16
oo= 4h
samochód osobowy zawrócił i po dwu godzinach wyprzedził ciężarowy ( 6h−4h=2h
to:
vo*6− vc*2=360
Rozwiąż układ tych dwu równań i otrzymasz .............. v
o=80km/h , v
c=60km/h
10 kwi 19:13
Eta:
I co?
Piszesz, prosisz .... dostajesz rozwiązanie! i......... milczysz!
10 kwi 19:29
Paulina: Dziękuje bardzo za pomoc
10 kwi 19:39
Eta:
10 kwi 19:48