równosć liniowa
aleksandra: Rozwiąż równanie
√4x2+20x+25+3x+8=0
wychodzi mi że x=
−135 i x=−3
Dlaczego rozwiązaniem jest tylko −3
10 kwi 17:04
Dawid: |2x+5|+3x+8=0
10 kwi 17:07
aleksandra: tak i dwa przypadki i tak wychodzi jak napisałem wyżej
10 kwi 17:13
aleksandra: Mógłbyś krok po kroku to rozwiązać
10 kwi 17:13
Metis: |2x+5|+3x+8=0
1) 2x+5≥0
2x≥5
Równosc przyjmie postac:
2x+5+3x+8=0
5x=−5−8
5x=−13/:5
| | 5 | | 13 | |
Szukamy x większych lub równych od |
| , zatem x=− |
| nie należy do zbioru rozwiązań. |
| | 2 | | 5 | |
2) 2x+5<0
2x<−5/:2
Równość przyjmuje postać:
−2x−5+3x+8=0
−2x+3x=5−8
x=−3
===========================
10 kwi 17:19
pigor: ..., lub widzę to tak :
√4x22+20x+25+3x+8=0 ⇔
√(2x+5)2= −(3x+8) i 3x+8 ≤ 0 ⇔
⇔ |2x+5|= −(3x+8) i 3x ≤ −8 ⇔
⇔ (2x+5= −3x−8 i x ≤ −
83) v (2x+5= 3x+8 i x ≤ −
83) ⇔
⇔ (5x= −13 i x ≤ −2
23) v (
x= −3 i x ≤ −2
23) ⇔
⇔ (
x= −2,6 i x ≤ −2,(6)) v x = −3 ⇔
x = −3 . ...
10 kwi 17:36
aleksandra: thx
10 kwi 17:38