trygonometria
fantastyczna123: Mi cały czas wychodzi inaczej niż w odpowiedziach., nie zauważam błędu. sprawdzi ktoś to
równanie?
2cos(3x−pi/2)=−1
10 kwi 16:58
Mila:
| | π | | π | | π | | π | |
3x− |
| = |
| +π+2kπ lub 3x− |
| =− |
| +π+2kπ |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 4π | | π | | 2π | | π | |
3x= |
| + |
| +2kπ lub 3x= |
| + |
| +2kπ |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 11π | | 7π | |
3x= |
| +2kπ lub 3x= |
| +2kπ /:3 |
| | 6 | | 6 | |
| | 11π | | 2kπ | | 7π | | 2kπ | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
10 kwi 17:13
fantastyczna123: dziękuję, teraz już wiem, co miałam źle
10 kwi 17:20
Mila:
10 kwi 17:37