Nie wiem co dalej
niekumata: Wyznacz wszystkie wartości parametru M dla których wartość bezwzgledna różnicy pierwiastków
równania 2x2 + (1−2m)x − m =0 jest mniejsza od 5
Postawiłam warunki :
l x1 − x2 l < 5
Δ > 0
(1 − 2m)2 − 4 × 2 × ( − 2 )
4m2 + 4m +1
Δ=0
m0 = − 0.5
Nie wiem co dalej robić
10 kwi 15:26
J:
1) czy Δ nie może byc równa zero ?
2) wyznacz te wartości m, dla których Δ ≥ 0
10 kwi 15:32
Janek191:
Δ źle policzona !
10 kwi 15:41
niekumata: No to m należy do R
10 kwi 15:42
J:
Δ dobrze
10 kwi 15:43
J:
tak ... dla dowolnego m: Δ ≥ 0
teraz warunek 2) oblicz różnicę: x1 − x2
10 kwi 15:44
niekumata: ( 1 − 2m)2 − 4 × 2 × ( − m)
1− 4m + 4m2 + 8m
4m2 + 4m + 1
42 − 4 × 4 × 1
16 −16
Δ= 0
m0 = 48
m0 = 12
10 kwi 15:52
niekumata: Czyli jak się za to zabrać ?
10 kwi 15:53
J:
zostaw już Δ w spokoju, bo masz dobrze ...
dla dowolnego m: Δ ≥ 0 ( czyli istnieją dwa pierwiastki, różne lub jeden podwójny x1 = x2 )
10 kwi 15:56
niekumata: No dobra już sprawdziłam dla m=3 są dwa pierwiastki x1= 1 x2 = 32
10 kwi 16:05
niekumata: Dla M =3 x1=1 x2=32 x1 − x2
1− 32 = − 12
10 kwi 16:18