Ciąg geometryczny - matura
vdmath: Wszystkie wyrazy rosnącego ciągu geometrycznego (a
n) są ujemne i dla każdej liczby naturalnej
| | an+an+2 | |
n zachodzi równość an+1= |
| . Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu (an) |
| | 4 | |
wiedząc, że jest ona o 1 mniejsza od pierwszego wyrazu tego ciągu.
Bardzo proszę o pomoc.
10 kwi 14:40
Tadeusz:
4q
n=q
n−1(1+q
2) ⇒ q
2−4q+1=0
Δ=12 ⇒
√Δ=2
√3 q=2−
√3 (drugi odrzucamy ... wyjaśnij dlaczego)
| | a1 | |
a1−1= |
| itd −  |
| | 1−2+√3 | |
10 kwi 19:42
vdmath: Drugi odrzucam, bo wyrazy maja myc mniejsze od zera a ciąg rosnący. Dobrze rozumiem?
10 kwi 21:54
vdmath: Dziękuję za pomoc
10 kwi 22:10
Tadeusz:
... nie całkiem rozumiesz.
Bo to nieskończony ciąg geometryczny więc jego q

?
10 kwi 22:36
vdmath: aaaa q∊(−1;1)
11 kwi 13:49