romb.
kaja.: witam. mam problem z zadankiem.
kat ostry rombu ma miare 30 stopni. wysokosc rombu ma 2 cm. oblicz:
a)obwod rombu
b) dlugosc krotszej przekatnej.
podpunkt a) juz mam. wyszlo 16 cm. ale nie mam pojecia, jak zrobic b). nie wiem, z czego
skorzystac. pomocy!
1 gru 15:36
Dghy: a) x − dlugosc boku rombu
sin30 = h/x
b) majac bok rombu z tw cosinusow liczysz przekatna
1 gru 15:39
kaja.: aaa. dziekuje.
1 gru 15:43
kasia: rozszerz ułamki ; ... ∊ tak by każdy z nich miał mianownik 24
1 gru 15:45
kaja.: to do tego zadania?
1 gru 15:47
Konrad_21:

H=
a √32
H=2
√3
b=4−2
√3
h
2+b
2=d
2
1 gru 16:33
Konrad_21: d2=22+(4−2√3)2
d2=4+16+12
d2=32
d=√16*2
d=4√2
1 gru 16:34