Znajdź te wartości parametru b, dla których wielomian W(x)=x^3+bx^2+x
Sorriso: Znajdź te wartości parametru b, dla których wielomian W(x)=x3+bx2+x ma trzy różne nieujemne
pierwiastki.
Zadanie jest proste tylko zaciekawiła mnie jedna rzecz. Otóż w proponowanym rozwiązaniu
występują warunki:
Δ>0
x1+x2>0
x1x2>0 i w tym przypadku moim zdaniem jest to błędny warunek, mimo tego, że nie wnosi tu nic
ale czy nie powinno być x1x2≥0 ?
Pytam bo na w innym zadaniu może mieć on znaczenie.
10 kwi 12:05
===:
trzy różne

!
Skoro z wyłączenia x=0 to z nawiasu już tylko oba większe od 0
10 kwi 12:10
J:
zero jest nieujemne
10 kwi 12:17
===:
i co to ma do rzeczy Kolego
J
10 kwi 12:19
===:
W(x)=x(x2+bx+1)
10 kwi 12:20
Sorriso: Ale ja wiem jak zrobić to zadanie ^^ chodzi mi tylko o ten trzeci warunek o który pytam.
10 kwi 12:22
Sorriso: A dobra no tak dzięki ===
10 kwi 12:27
J:
nie doczytałem

@
Sorriso .. nawias musi mieć obydwa dodatnie, czyli: x
1 + x
2 > 0 i x
1*x
2 >0
10 kwi 12:28
===:
−
10 kwi 12:34