zadanie maturalne
Wiki : Pan Nowak pożyczył od brata pewna sumę pieniędzy na remont kuchni. Zobowiązał się do zwrotu
pożyczki w 10 ratach, z których każda ma być większa od poprzedniej o 1% pożyczone kwoty.
Oblicz wysokość pożyczki i wysokość szóstej raty, wiedząc, że ostatnia rata wynosi 2900zl.
Ja bym zrobiła to z ciągów, ale niestety nie wiem jak dalej z tego wybrnąć
10 kwi 11:01
Kejt:
x − pożyczona suma pieniędzy
zakładam, że pierwsza rata to 0%..
1. x*(1 + 0)
2. x*(1 + 0.01)
3. x*(1 + 0.02)
4. x*(1 + 0.03)
widać pewien wzór..:
wartośćRaty = x * ( 1 + (numerRaty−1)*0.01)
zatem:
10 rata:
2900 = x* ( 1 + ( 10 − 1 )*0.01)
x =...
z wysokością 6, chyba nie będzie problemu?
10 kwi 11:07
Kejt: chwila.. coś pochrzaniłam

to trzeba zsumować
10 kwi 11:12
Wiki : Rozwiązując ostanie równanie Wychodzi mi x = 2660,5 więc chyba coś jest nie tak.
10 kwi 11:15
Kejt: no mówiłam, trzeba zsumować
całość pożyczki:
x − wysokość pierwszej raty
x + x ( 1 + 0.01 ) + x ( 1 + 0.02 )... = całość pożyczki
10 rata:
2900 = x*(1+(10−1)*0.01))
x = 2660.55
całość pożyczki można policzyć z sumy ciągu aryt.:
r = x + 0.01x − x = 0.01x = ...
teraz powinno być ok
10 kwi 11:30