pytanko
dominik: Jaka liczba do jakiej potęgi da 0
10 kwi 10:24
Kejt: Zero do dowolnej potęgi większej od zera.
10 kwi 10:27
5-latek: 00 −−− w technikum nie oznacza nic
0 do jakiejkolwiek potęgi da 0
10 kwi 10:30
dominik: A no tak ,dzięki.
10 kwi 10:31
Braun:
[00] symbol nieoznaczony, zrozumiesz dopiero przy granicy ciągu.
10 kwi 10:53
Riri: 2x = 0,25
12 lip 11:22
ICSP: x = −2
12 lip 11:26
6latek: Zlogarytmuj to stronami logatrytmem o podstawie 2
log
22
x= log
20,25
xlog
22= log
20,25
x=log
2 0,25
| | 1 | |
dalej TY i wiesz ze 0,25= |
| |
| | 4 | |
12 lip 11:26
Benny: Na analizie czasem się przyjmuje, że 00 to 1 czy się mylę?
12 lip 13:48
Jerzy:
To racja
12 lip 14:01
jc: Wygodnie jest umówić się, że 0
0=1. Wtedy możemy napisać:
Inaczej co byśmy mieli dla a=0?
Inaczej, czym byłoby e
0 ? Trzeba by pisać osobny wzór lub wydzielać a sumy zerowy
składnik.
12 lip 16:11