analiza matematyczna
michał: znaleźć wymiary prostopadłościennego pudelka o największej objętości, w którym suma wysokości i
obwodu podstawy wynosi 54
10 kwi 07:25
===:
... to jest prawidłowo zapisana treść zadania?
10 kwi 08:32
J:
trochę mało danych
10 kwi 08:34
michał: tak, to jest prawidłowa treść zadania
10 kwi 08:57
J:
a może w podstawie jest kwadrat ?
10 kwi 09:10
michał: nie ma o tym mowy w treści zadania
10 kwi 09:23
Janek191:
V = x*y*[ 54 − 2x − 2y]
Tu pewnie chodzi o maksimum funkcji dwóch zmiennych .
10 kwi 09:28
===:
obstawiam, że zapisał własne reminiscencje a nie treść
Jak rozumiesz "suma wysokości i obwodu podstawy"
10 kwi 10:45
Janek191:
Obwód podstawy
2 x + 2 y
z − wysokość
więc
2 x + 2 y + z = 54 ⇒ z = 54 − 2 x − 2 y
10 kwi 14:47