Kilka zadań z którymi sobie nie radzę...
Nuwis14: 1.Punkt A=(−2, −3) jest wierzchołkiem rombu ABCD, którego bok zawiera sięw prostej x−3y−7=0.
Punkt S=(1,1) jest środkiem symetrii tego rombu. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków
rombu. Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb.
2.Przekątna kwadrati opisanego na okręgu o równaniu x2+y2−2x−4=0 zawiera się w prostej y=2x−2
a) Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu
b) Wyznacz środek okręgu opisanego na tym kwadracie
3.Średicą pewnego okręgu jest odcinek AB, gdzie A=(1,5), a punkt B należy do prostej y=x−5,
która jest styczna do okręgu. Napisz równanie tego okręgu.
4.Punkty A=(1,1), B(4,3), C=(1,2) i D=(−2, 0) są kolejnymi wierzchołkami pewnego czworokąta
a) Jaki to czworokąt?
b) Oblicz pole czworokąta ABCD
c) Opisz za pomocą nierówności koło o najmniejszym promieniu, zawierające ten czworokąt
5. Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(−8,1), B=(−2,7) i C=(6,−1). Wyznacz:
a)współrzędne środka ciężkości tego trójkąta
b) długości trzech środkowych trójkąta ABC
c)pole trójkąta ABC
10 kwi 01:22
Janek191:

Np. z. 1
| 1 | | 7 | |
x − 3 y − 7 = 0 ⇒ 3y = x − 7 ⇒ y = |
| x − |
| |
| 3 | | 3 | |
Niech
C = ( x , y) A = ( − 2 , − 3) S = ( 1 , 1)
S jest środkiem odcinka AC, więc
− 2 + x | | − 3 + y | |
| = 1 i |
| = 1 |
2 | | 2 | |
−2 + x = 2 i − 3 + y = 2
x = 4 i y = 5
C = ( 4, 5)
========
Prosta AC
y = a x + b
− 3 = − 2a + b
5 = 4a + b
−−−−−−−−−−−−−
8 = 6 a
| 16 | | 15 | | 16 | | 1 | |
b = 5 − 4a = 5 − |
| = |
| − |
| = − |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=================
Prosta BS prostopadła do pr AC
| 3 | |
y = − |
| x + b1 S = (1, 1) |
| 4 | |
=================
10 kwi 08:02
Janek191:
A = ( − 2 , − 3) C = ( 4 , 5)
oraz
I AB I = I BC I ⇒ I AB I
2 = I BC I
2
10 kwi 08:38
5-latek:

Zadanie nr 3
Ile punktów wspólnych ma styczna do okręgu ?
Pod jakim katem do promienia przechodzi styczna do okręgu
Sa to podstawowe pytania do tego zadania
jeśli już wiemy ze ma jeden punkt wspólny i jest prostopadla do promienia to
1. Odleglosc punktu A od prostej y=x−5 to jest serednica tego okręgu a polowa średnicy to
pronien
(czyli mamy r
2. Żeby obliczyć wspolrzedne punktu B to wyznacz musimy wyznaczyć równanie prostej
prostopadlej do y=x−5 i przechodzącej przez punkt A
Wspolczynnik kierunkowy tej prostej prostopadlej znamy w warunku prostopadlosci prostych
a*a
1=−1 wiec a
1=−1
Uwaga : Nie bawimy się w zadne obliczanie b bo to dla przedszkolakow (czyli dla mnie
tylko równanie prostej o znaym wspolczynniku kierunkowym i przechodzącej przez dany punktk ma
rownaie
y=a(x−x0)+y0 czyli nasze a = a
1=−1 a x
0 i y
0 to wspolrzedne punktu A
podstaw do wzoru i policz
3. Przyrownujac oba te równania masz wyznaczony punkt B
4. Masz wspolrzedne odcinka AB wiec ze wzoru na srodek odcinka wyznacz wspolrzedne jego
srodka (będzie to jednocześnie srodek okręgu
5 Rownanie okręgu jest takie (x−x
s)
2+(y−y
s)
2=r
2
Wiec policz
10 kwi 09:14
5-latek: Poza tym do rozwaizania tych zadań jest potrzebna znajomość podstawowych wzorow i
najwazniejszse (
robimy rysunki do zadań
10 kwi 09:17