Wyznacz dziedzinę funkcji.
mikus: Jeszcze jedno pytanie

Wyznacz dziedzinę funkcji.
f(x)=
√x2−x + log(4−x
2)
x(x−1)=>0 i (2−x)(2+x)>0
9 kwi 23:31
Kejt: nierówności są ok, w czym problem?
9 kwi 23:32
mikus: teraz
2−x>0 i 2+x>0
x<2 x>−2
i nie wiem jak za bardzo rozwiązać x(x−1)=>
bo ja bym to zrobił tak: x=>0 i x−1=>0 x=>−1 a tak jest źle bo powinno być x<=0 i nie wiem
dlaczego ?
9 kwi 23:35
Janek191:
Jakiś masochista ?
9 kwi 23:36
mikus: cpoprostu kujon
9 kwi 23:39
mikus: Czyli jak to trzeba zrobić? Pomożesz Kejt proszę .
9 kwi 23:41
Kejt:
najlepiej tak:
x(x−1) = 0
x = 0 v x−1=0
x=1
rysujesz sobie przedział.. i wychodzi coś takiego:
x≤0 ⋀ x≥1
po Twojemu:
na chłopski rozum:
jeśli całość ma być ≥0 tzn., że albo obydwie liczby x , x−1 są dodatnie / równe zero, lub
obydwie ujemne:
dodatnie:
x≥0 ⋀ x≥1 co daje x≥1
ujemne:
x≤0 ⋀ x≤1 co daje x≤0
wspólnie:
x≤0 ⋀x≥1
teraz jasne?
9 kwi 23:44
Janek191:
x2 − x ≥ 0 i 4 − x2 > 0
x*( x − 1) ≥ 0 i ( 2 − x)*(2 + x) > 0
x ∊ ( − ∞ ,0 > ∪ < 1, +∞) lub x ∊ ( − 2 , 2)
więc
x ∊ ( − 2, 0 > ∪ < 1 , 2 )
==================
9 kwi 23:44
Kejt: Janek zepsuł zabawę
9 kwi 23:45
Janek191:
Trzeba iść spać , a nie zabawiać się
9 kwi 23:47
mikus: aaa już wiem bo jak wychodzi takie coś x(x−1) to trzeba rysować parabole

Dziękuję za pomoc jeszcze raz Tobie Kejt i Janku tobie też

PS.
Kejt z kąd wiedziałeś że jestem ze wsi
9 kwi 23:49
Kejt: skąd wiedziałaś*

kobieca intuicja
9 kwi 23:50
mikus: Janek jaką noc dopiero 16 o cholera zegarka nie przestawiłem
9 kwi 23:51
Kejt: Każda pora jest dobra na matematykę!
9 kwi 23:52
Janek191:
Ja też jestem ze wsi ,a nie z WSI
9 kwi 23:53
mikus: O przepraszam moja męska intuicja a raczej jej brak nie pozwolił mi wywnioskować, że jesteś
kobietą

Dziękuję za pomoc raz jeszcze
9 kwi 23:54
Kejt: Nie Ty pierwszy i nie ostatni ^^
Proszę
9 kwi 23:55
mikus: Janek już chyba pora na ciebie bo ze zmęczenia oczy Ci się zamykają i źle czytasz
9 kwi 23:56
5-latek: Janek
następny maturzysta który się w pore obudzil
10 kwi 00:00
Janek191:
A skąd wiadomo, że maturzysta ?
10 kwi 00:01
5-latek: Intuicja
10 kwi 00:03
Kejt: 5−latek używa swojej damskiej intuicji
10 kwi 00:04
Janek191:
Proszę nie obrażać 5 − latka !
10 kwi 00:04
5-latek: Witaj
Kejt 
A wiesz ze pomyslalem żeby tak napisac
10 kwi 00:05
Kejt: ale ja nikogo nie obrażam
10 kwi 00:05
Kejt: Cześć
10 kwi 00:06
mikus: 5−latek nie maturzysta a gimnazjalista
10 kwi 00:06
5-latek: Nawet nie . Pani nie chce wypuscic mnie z przedszkola

Nie wiem dlaczego
10 kwi 00:08
Kejt: 5−latek,
mikus chyba mówił o sobie
10 kwi 00:09
mikus: Haha

może polskiego musisz się douczyć bo z matematyką świetnie Ci idzie
10 kwi 00:09
mikus: (5−latek)
10 kwi 00:11
5-latek: Powiem CI ze ostatnio w przedszkolu rozwiazywalismy takie zadanie i Pani nam kazala zapisac w
zeszycie tak :
najlepiej dzedzine widać po narysowaniu na osi liczbowej
10 kwi 00:12
mikus: A to racja muszę zacząć rysować bo matematyka też ma w sobie coś z plastyki
10 kwi 00:13
10 kwi 00:15
mikus: O kurcze

nie wiedziałem, że aż tyle
10 kwi 00:18
Janek191:
To Kejt nam zaserwowała matematykę na poziomie przedszkola
10 kwi 00:19
5-latek:
10 kwi 00:19
Kejt: Ja, gdzie?
10 kwi 00:20
mikus: Janek przedszkole i to jakie szkoda że do takiego nie chodziłem
10 kwi 00:21
mikus: Widzę że 5−latek jest w transie matematycznym i liczy rozwiązane zadanie
10 kwi 00:21
5-latek: To żałuj .
Nasza Pani jest bardzo fajna
10 kwi 00:23
mikus:

Zbiór mikusa
10 kwi 00:25
5-latek: Bardzo ladny

.
10 kwi 00:27
mikus: 5−lqtek zdradź nam swój sposób na wietrzną młodość bo już od roku roku masz 5 lat
10 kwi 00:27
Janek191:
Na wieczną młodość !

Wietrzna to jest ospa
10 kwi 00:28
mikus: Tak przepraszam mój błąd znowu
10 kwi 00:35
10 kwi 00:41
mikus: Możliwe a teraz Dobranoc Wszystkim
10 kwi 00:48