funkcje
madzik: Dana jest funkcja f, w której kazdej liczbie naturalnej n>3 przyporzadkowany jest iloraz liczb
pierwszych mniejszych od tej liczby. Oblicz wartosc f(13).
według mnie, z tego co zrozumiałam 11x7x5 , ale nie zgadza to mi sie z odpowiedziami
9 kwi 23:03
Shyb: n>3, co chyba nie oznacza, że pomijamy liczby pierwsze mniejsze od 3..
(1, 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23 ) − w tym przypadku 2*3*5*7*11=2310
9 kwi 23:31
madzik: Dzięki, tylko mam jeszcze pytanie, co w takim razie oznacza w praktyce zapis n>3 dla tego
zadania?
10 kwi 10:23
5-latek: Oznacza to ze dziedzina funkcji Df= n∊<4,∞)
10 kwi 10:26
5-latek: Ma być poza tym iloraz a nie iloczyn Jak można tego nie odroznic ?
| | 11 | |
dla n=13 to liczbami pierwszymi mniejszymi od 13 sa 11 i 7 wiec iloraz to |
| |
| | 7 | |
10 kwi 10:38
madzik: ma być iloczyn, źle przepisałam (zbyt późno jak dla mnie już było)
10 kwi 10:43
Kejt: A kto kazał tak późno wstawiać zadanie...
10 kwi 10:44
10 kwi 10:47
madzik: Robię zadanka do maturki, chciałam już dokończyć podsumowanie, a zostało mi jeszcze tylko to
jedno zadanie do 'finiszu'
10 kwi 10:52
madzik: Shyb już to zrobił, ja rozwiązując to zadanie uznałam, że liczby pierwsze, które mam wziąć pod
uwagę mają być większe od 3, stąd moje 11,7,5 (bez liczb:1,2,3)
10 kwi 10:55
madzik: bez 1 oczywiście
10 kwi 10:56
5-latek:

W zadaniu pisalo każdej liczbie naturalnej wiekszsej od 3 czyli zaczynamy od 4
f(4)= ..... 3*2=6
f(5)= 2*3=6
f(6)= 2*3*5 =30
f(7)= 2*3*5=30 itd.
Tak wygląda wykres tej funkcji dla dla obliczonych argumentow
10 kwi 11:01
madzik:
10 kwi 11:17