Pomocy :)
niki: Pierwszy, trzeci i jedenasty wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy r≠0 są kolejnymi wyrazami
ciągu geometrycznego i ilorazie q. Suma pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
wynosi 1023. Wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego.
9 kwi 22:25
Janek191:
r ≠ 0
a
1 = x a
3 = x + 2 r a
11 = x + 10 r
więc
( x + 2 r)
2 = x*( x + 10 r)
x
2 + 4x r + 4 r
2 = x
2 + 10 x r
4 r
2 − 6 x r = 0 / : r
4 r − 6 x = 0
4 r = 6 x
r = 1,5 x
zatem
| | x + 2r | | x + 3 x | |
q = |
| = |
| = 4 |
| | x | | x | |
zatem
| | 1 − 45 | |
S5 = x* |
| = 1 023 |
| | 1 − 4 | |
| | 1 − 1024 | |
x* |
| = 1 023 / *( − 3) |
| | − 3 | |
− 1023 x = − 3 069
x = 3
=====
9 kwi 22:57