współrzędne
ala: dane sa funkcje f(x)= 1/2x2−2x+7/2 i g(x)=x3 + 5/3
podaj współrzędne punktu, w którym ich wykresy się przecinają i napisz pod jakim kątem
9 kwi 22:14
Qulka:
9 kwi 22:58
Janek191:

II wersja jest bardziej prawdopodobna
9 kwi 23:04
Janek191:

Wtedy mamy
| | x3 + 5 | |
0,5 x2 − 2 x + 3,5 = |
| / * 6 |
| | 3 | |
3 x
2 − 12 x + 21 = 2 x
3 + 10
2 x
3 − 3 x
2 + 12 x − 11 = 0
x = 1
A = ( 1 , 2)
oraz
y = − x + b
1
2 = − 1 + b
1
b
1 = 3
y = − x + 3
==========
================
9 kwi 23:13
Janek191:
α ≈ 65
o
========
9 kwi 23:19
Qulka: ta zielona jakoś mało styczne jest
9 kwi 23:22
Janek191:
Pewnie się pomyliłem w rachunkach
10 kwi 00:06
Janek191:

Pewnie się pomyliłem w rachunkach

Powinno być :
y = x + b
2
2 = 1 + b
2
b
2 = 1
y = x + 1
=======
α = 90
o
========
10 kwi 00:12