W trójkąt ABC wpisano okrąg o promieniu 4 styczny do boków AB, BC, CA w punktach odpowiednio P,
Q, R, przy czym |BQ|=8, |CQ|=4. Oblicz pole trójkąta APR. Narysowałem sobie rysunek i nic nie
widzę
Pomożecie?
Należało zauważyć z danych w treści zadania
że taki trójkąt jest trójkątem prostokątnym ( dlaczego?) o kącie prostym przy wierzchołku C
Z tw. Pitagorasa
(x+4)2+122=(x+8)2 ⇒ ........... x=12
| |BC| | ||
sinα= | = ............ | |
| |AB| |
| 1 | ||
P(ΔAPR)= | x*x*sinα=...................... | |
| 2 |