pochodna
czesio1296: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem o obwodzie 24. Jakie wymiary musi mieć ten stożek aby
jego objętość była największa?
| | 1 | |
Po wyznaczeniu wysokości doszedłem do równania V(r)= |
| πr2√144−24r i nie wiem jak |
| | 3 | |
wyznaczyć pochodna. Pomożecie?
9 kwi 21:20
Qulka: wciągnij r2 pod pierwiastek i policz z samej funkcji podpierwiastkowej..jej max da max
objętości
9 kwi 23:28
Ftur: Czy mógłby ktoś dokładniej wyjaśnić dlaczego w ten sposób się to rozwiązuje? Czy licząc
| | 1 | |
pochodna z |
| π nie wyjdzie 0? |
| | 3 | |
8 mar 20:15
Eta:
f(x)=ax
2 to f
'(x) = a*(x
2)
'= a*2x=2ax
podobnie
| | 1 | | 1 | |
f(r)= |
| πr2 to f'(r)= |
| π(r2)'=.... |
| | 3 | | 3 | |
8 mar 21:05