geometria
Klodzia: Znajdź współrzędne biegunowe punktu A ( 6, −4)
9 kwi 20:59
Saizou :
x=rcosφ
y=rsinφ, gdzie r=√x2+y2 i policz xd
9 kwi 21:06
Klodzia: i wyszło mi cosα=3/5 i sinα=−2/5 i jak teraz wyliczyć kąt?
9 kwi 21:12
Saizou :
funkcje odwrotne od funkcji trygonometrycznych, czyli arcusy
9 kwi 21:13
Klodzia: ale wynikiem jest tylko jeden kąt a tu mamy α=arcos(3/5) α=arcsin(−2/5)
9 kwi 21:15
Klodzia: w odpowiedziach jest A( 10, −arcsin(4/5) . Nie wiem właśnie skąd ten −arcisin(4/5)
9 kwi 21:18
PW: Patrząc na odpowiedź można przypuszczać, że A = (6, − 8)
9 kwi 21:25
Klodzia: no właśnie nie, A ( 6, −4).
9 kwi 21:27
Klodzia: A z tego co mi wyszło cosα=3/5 i sinα=−2/5 to jako kąt α można wpisać α=arcos(3/5) lub
α=arcsin(−2/5)? jeśli byśmy założyli że w książce jest błąd, co jednak mi sie nie wydaję
9 kwi 21:30
PW: Dyskusja może być naukowa (o faktach) albo o wrażeniach (co mi się wydaje).
Dla A = (6, − 4) jest r2 = 62 +(− 4)2 = 36 + 16 = 52. Nijak nie wychodzi, że r = 10.
9 kwi 21:35
Saizou :
nie mogło ci wyjść tak, bo
r=√36+16=√52=2√13 i nigdzie ci się "nie skróci √13"
9 kwi 21:36
Klodzia: Czyli widocznie jest błąd w książce. Dzięki
9 kwi 21:45
Saizou : Czyżby, Kącki, Sadowska ?
9 kwi 21:50
Klodzia: Czyli widocznie jest błąd w książce. Dzięki
9 kwi 21:56
Klodzia: Tak
9 kwi 21:56