funkcja kwadratowa
makrelka: dane jest równanie x2 − 11x+1=0 . ma dwa różne rozwiązania .oblicz ( x1)5+ (x2)5 bez
rozwiązywania równania . zakoduj róna cyfry od najmiejszej do największej
9 kwi 20:57
PW: makrelka, co to znaczy "zakoduj róna cyfry od najmiejszej do największej"?
9 kwi 21:03
makrelka: zakoduj cyfry te z wyniku od najmiejszej do największej"?
9 kwi 21:05
PW: (a+b)(a4+b4) = a5 + b5 − ab(a3+b3), czyli
a5 + b5 = (a+b)(a4+b4) + ab(a3+b3).
Pierwszy krok do skorzystania z wzorów Viete'a zrobiony. Naśladując to doprowadź do postaci, w
której będą tylko ab oraz (a+b).
9 kwi 21:16
makrelka: jak tak robiłam to wychodziły mi jakieś głupoty
9 kwi 21:41
PW: A licho weźmie, pomyliłem znaki.
(a+b)(a4+b4) = a5 + b5 + ab(a3 + b3),
a więc
a5 + b5 = (a+b)(a4+b4) − ab(a3 + b3).
Myślałem "a jak się przeniesie na drugą stronę, to będzie minus", i od razu ten minus napisałem
− taki falstart.
9 kwi 21:42
PW: Nie głupoty, tylko to dość złożone.
Dalej:
(a+b)(a3+b3) = a4 + b4 + ab(a2+b2),
a więc
a4 + b4 = (a+b)(a3+b3) − ab(a2+b2),
a jeszcze nie wieczór.
9 kwi 21:45
makrelka: jak będzie a
2+b
2 to będzie a
2+b
2 =(a+b)(a+b)−ab(a
0+b
0 )


9 kwi 21:49
PW: I trzeba by się zastanowić, czy podstawianie od razu w każdym kolejnym wzorze tego co wiemy,
czyli ile jest równe (a+b) i ile jest równe ab nie uprzyjemni dalszych obliczeń (nie liczyłem,
nie wiem, ale wydaje się, że będzie łatwiej).
Pisałem a i b zamiast x1 i x2, żeby było szybciej, a i wzory wydają się "mniej najeżone".
9 kwi 21:53
Mila:
A jaka jest odpowiedź?
9 kwi 21:55
PW: Widzę, że "łapiesz jakąś regularność", to świetnie.
9 kwi 21:55
makrelka: 154451
9 kwi 21:58
PW: I to ma być "od najmniejszej do największej"? Może jednak coś źle przepisałaś?
9 kwi 22:06
makrelka: trzeba to napisać 114455 to jest ten kod
9 kwi 22:10
PW: Jeżeli w poleceniu było "różne cyfry", to kod będzie w takim wypadku 145 (zakładam, że wynik z
21:58 jest dobry, nie liczyłem tego).
9 kwi 22:23
Mila:
x1=a, x2=b
Z wzorów Viete'a:
a+b=11
a*b=1
(a+b)5=a5+5a4*b+10a3*b2+10 a2*b3+5a*b4+b5
115=[a5+b5]+5a*b*(a3+b3)+10a2*b2*(a+b) ⇔
115=[a5+b5]+5*(a+b)*[(a+b)2−3ab]+10*1*11
115=[a5+b5]+5*11*[112−3]+110 /−110
115−110=[a5+b5]+55*118
115−110−55*118=[a5+b5]
11*(114−10−5*118)=[a5+b5]
11*(1212−600)=[a5+b5]
[a5+b5]=154451
Powinien być łatwiejszy sposób, sądzę tak po wyniku.
9 kwi 22:23