Na graniastosłupie prawidłowym trójkątnym opisano walec, a następnie w ten gr
Kasieńka: Na graniastosłupie prawidłowym trójkątnym opisano walec, a następnie w ten graniastosłup
wpisano drugi walec. Oblicz stosunek objętości obu walców.
Proszę o wsparcie
9 kwi 20:17
Kasieńka: Czy ktoś mógłby mi pomóc
Proszęęęęęęęęęę
10 kwi 07:27
Janek191:

Mamy R = 2 r ⇒ R
2 = 4 r
2
h − wysokość obu walców i graniastosłupa
Mamy
| V2 | | π R2*h | | R2 | | 4 r2 | |
| = |
| = |
| = |
| = 4 |
| V1 | | π r2*h | | r2 | | r2 | |
10 kwi 09:25