prosta i okrąg
azeta: prosta x−y=1 przecina okrąg x
2+6x+y
2−4y−13=0 w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta ABC oraz
współrzędne punktu C jeśli AC jest średnicą tego okręgu. Mam takie trochę głupie pytanie:
skoro AC jest średnicą tego okręgu, to nie znaczy to tyle iż trójkąt ABC jest prostokątny?
| | 1 | |
Więc pole tego trójkąta powinno być równe |
| *2r*r, bo w takim razie BS=r. Z równania |
| | 2 | |
okręgu wynika że r=
√26 punkty wychodzą mi takie: A(−2,−3) B(2,1) C(−4,7). Jednak odpowiedź
na pole to 24, a nie 26. Co jest w takim razie nie tak?