Geometria
Roman: Na boku trójkąta równobocznego ABC zbudowano kwadrat, a na boku kwadratu zbudowano
kolejny trójkąt równoboczny. Wykaż, że trójkąt BDF jest równoboczny.
9 kwi 20:03
vaultboy: Napisz, więcej danych do tego zadania, bo na obecną chwilę jest tu dużo konfiguracji i to może
zniechęcać do zrobienia zadania.
9 kwi 21:16
Eta:

Trójkąt BDF jest równoboczny
9 kwi 21:34
Roman: Jak widać Eta zadanie nie straszne i zrobiła bez żadnych danych, to jest poziom!
9 kwi 22:16
Roman: Nieprawdaż Eta?
9 kwi 22:17
Roman: Można wiedzieć od czego rozpoczęłaś? Od tego, że tam jest kąt 15 stopni?
9 kwi 22:21
Eta:
2 sposób
trójkąty DEF i DAB i BCF są przystające z cechy (bkb)
dwa boki równe "a" i kąty między nimi mają równe miary 90o+60o=150o
to BD|=|DF|=|BF|
wniosek ..................
9 kwi 23:05
Eta:
1 sposób
zielone kąty mają miary po 150o
trójkąty wymienione w 2 sposobie są równoramienne
więc ich kąty ostre mają miary po 15o
itd.......... dokończ ........
9 kwi 23:08