stereometria, wyakzywanie
Wiktoria:

Witam, czy moglibyście mi jeszcze raz pomóc ?

Wykaż że stosunek objętości stożka do objętości kuli w niego wpisanego jest równy sotsunkowi
pola powierzchni całkowitej stożka do pola powierzchni kuli
Objętość stożka: V = pi R
2 h
Pole powierzchni całkowitej stożka P = pi R (R + l )
Objętość kuli : V = 4/3 pi r
3
Pole powierzchni sfery: P = 4pi r
2
Z wzoru na promień koła wpisanego
2(R + l)*r / 2 = Rh
h =
(R + l)*r R ⇒ Obj stożka V = pi Rr (R + l)
Stosunek obj = Rr ( R + l) / 4:3 r
3 = 3R(R+l)/ 4r
2
Stosunek pól = R(r + l)/ 4r
2
Gdzie jest błąd