8 | 1 | |||
f(x)= | + | |||
x2 | (x−6)2 |
8 | 1 | |||
f'(x)=( | )'+( | )' | ||
x2 | (x−6)2 |
8 | [(x−6)2]' | |||
f'(x)=− | + | |||
x4 | [(x−6)2]2 |
8 | a | a | |||
korzystam ze wzoru ( | )'=− | ||||
x2 | x | x2 |
f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | ||
Drugi człon | ||
(g(x))2 |
8 | 0*x2 − 8*2x | −16 | ||||
( | )' = | = | ||||
x2 | (x2)2 | x3 |
−16 | ||
lub: 8(x−2)' = −2*8*x−3 = | ||
x3 |
a | a*f'(x) | |||
zauważ: ( | )' = − | |||
f(x) | [f(x)2] |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |