PW: Wynik losowania to różnowartościowy ciąg 3−wyrazowy o wartościach w zbiorze 9−elementowym
{b
1, b
2,..., b
5, c
1, c
2, c
3}
(3−wyrazowa wariacja bez powtórzeń). Jak wiadomo jest ich
Zdarzenie A − "kule nr 2 i nr 3 są jednakowego koloru" składa się z ciągów
(b
i,b
j,b
k) − same kule białe, ciągów tych jest 6·5·4
(c
1,c
2,c
3) − same kule czarne, ciągów takich jest 3!
(b
i, c
j, c
k) − jest ich 6·3·2
(c
i, b
j, b
k) − jest ich 3·6·5.
Razem
|A| = 6·5·4 + 3·2 + 6·3·2 + 3·6·5 = 6(20+1+6+15) = 6·42.
P(A) = stosujemy twierdzenia zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa) =
| | |A| | | 6·42 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| . |
| | |Ω| | | 7·8·9 | | 2 | |