Zdażenia niezależne, Pilna pomoc potrzebna!
Kajak: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 2 liczby. Niech zdarzenie A polega na tym, że
iloczyn wylosowanych liczb jest parzysty, B − suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 10.
Czy zdarzenia A i B są niezależne?
E napisze jako oznaczenie "należy do"
Rozpisałem sobie, że moc omegi jest równa 36. Potem napisałem coś takiego:
A= {{x,y}: x E {1,3,5,7,9} i y E {2,4,6,8}} |A|=20 czyli P(A)= 5/9 ( nie jestem tego pewny )
następnie napisałem:
B={(1,9),(2,8),(3,7),(4,6),(6,4),(7,3),(8,2),(9,1)} |B|=8 czyli P(B)=2/9
No i teraz pojawia się problem, bo jak sobie rozpisałem cały zbiór A (tak jak B) to wtedy
według mojego rozumowania iloczyn A B nie istnieje. Czy gdzieś popełniłem błąd?
9 kwi 18:36