stereometria, extremum
Wiktoria:
Witam, proszę o pomoc z tym zadaniem
Dany jest stożek promień podstawy wynosi 6, a wysokość wynosi 8. Wpisano prostopadłośćian w
taki sposób że jedna postawa zawiera sie w podstawie stożka, a wierzchołki drugiej należą do
powierzchni bocznej. Wiedząc że stosunek dłg krawędzi podstawy jest równa 3 oblicz
wymiarytego prostopadłościanu
V = abc = 3b
2 * c
a:b = 3 ⇒ a=3b
8 − c 0.5b =
86
−6c = 4b − 48
c = 8 −
2b 3 ⇒ V = −2b
3 + 24
I to jest już źle bo wg książki jest −2
√10b
3 + 24b
2
gdzie jest błąd ?
9 kwi 18:18
Wiktoria: Trzeba policzyć objętośc
9 kwi 18:24
Frost: Masz źle narysowany przekrój osiowy
9 kwi 18:36
dero2005:
h = 8
r = 6
a = 3b
| h(r−x) | |
c = |
| = 8 − 23b√10 |
| r | |
V = abc = 24b
2 − 2b
3√10
9 kwi 18:45
Wiktoria: Na dole zamiast 0.5 b powinno być 0.5b √10 ?
9 kwi 18:45
Wiktoria: dzięki
9 kwi 18:46
PW: Gdybyś narysowała przestrzennie, a nie sam przekrój, to by było widać.
Prostopadłościan dotyka do powierzchni stożka "rogami", a więc w przekroju powinna być połowa
przekątnej podstawy prostopadłościanu, a nie połowa boku b.
9 kwi 18:53
PW: Przepraszam, nie widziałem odpowiedzi dero2005.
9 kwi 18:55