suma wyrazow ciągu
Józef: Mam tutaj zadanie z dreszczykiem emocji, czy ktoś moze mi to wytlumaczyc

−ile razy
zegar,bijacy tylko godziny ,uderzy w ciagu doby ?
9 kwi 17:54
tyu: chyba 2(1+2+...+12)
bo o pierwszej raz uderz, o drugiej dwa, ...., o dwunastej 12
mnożysz razy 2, bo masz 24 godziny
9 kwi 17:59
Józef: czemu a pierwszej raz a dwunastej dwanascie
9 kwi 18:06
Józef: łopatologicznie prosze
9 kwi 18:07
tyu: no bo pierwsza godzina, to jedno uderzenie, Druga godzina, to dwa uderzenia, itp.
Wydaje mi się, ze to dobry sposób na rozwiązanie, ale musisz przeliczyć sam
9 kwi 18:08
Józef: moim zdaniem o pierwszej uderza raz i o drugiej tez raz a nie dwa razy
9 kwi 19:25
Józef: moim zdaniem o pierwszej uderza raz i o drugiej tez raz a nie dwa razy
9 kwi 19:30
Eta:
Kto ma bijące zegary na ścianach

ten wie,że biją jeszcze jeden raz co pół godziny!
9 kwi 19:36
Józef: a teraz co pół godziny..... − to jak to w koncu rozumiec bo juz mi sie w glowie kreci...
9 kwi 19:52
Benny: Eta, ale w treści zaznaczone jest "ile razy
zegar,bijacy tylko godziny ,uderzy w ciagu doby ?"
9 kwi 20:00
Józef:
9 kwi 20:12
Eta:
Tak, tak ( nie zauważyła tego wpisu

Moje zegary biją jeszcze po jednym razie ...co pół godziny
O godzinie 2
oo w nocy bije 2 razy i o godz 14
oo też bije dwa razy
zatem w tym zadaniu
2(1+2+3+...+12) = 2*S
n −− ciągu arytmetycznego
to 2*78=
156 razy wybija godziny w ciągu całej doby
9 kwi 20:17
Eta:
9 kwi 20:20
Józef: dziękować!
9 kwi 20:21
daras: jako fizyk doświadczalnik nakręciłbym taki zegar i obserwował przez całą dobę pilnie notując
pomiary
jest jeden niuans, mój stary miał takie zegary w domu i na ścianach i...one biły tylko raz o 1
i o 13
dwa razy o 2 i o 14 itd.
9 kwi 20:24
daras: wiec należy doprecyzować treść zadania albo zostać zegarmistrzem
9 kwi 20:25
Eta:
Polać
darasowi
9 kwi 20:38
Mila:
A ja mam Junghansa kwadransowca.
9 kwi 21:03
Mila:
A ja mam Junghansa kwadransowca.

I myślę, że Józef stroi sobie żarty.
9 kwi 21:03
PW: Daj spokój, dziecko nie widziało zegara ściennego, a treści zadania nie jest w stanie
przeczytać ze zrozumieniem. Trzeba podejść z miłością. Proponuję wersję darasa z 20:24.
9 kwi 21:09
Józef: Jozef nie stroi sb zartow tylko krzysztof pazdro
9 kwi 22:08
Józef: Pozatym obracam sie w srosowisku zagarow atomowych
9 kwi 22:11
daras: kurna Olek

nie wiedziałem, że mi polewacie...bo bym wpadł na toast
a tymczasem rozwalałem jakieś nudne r−nia różniczkowe
9 kwi 22:21
9 kwi 22:23
Mila:
No a co Pan Pazdro podaje w odpowiedzi na ten problem?
9 kwi 22:25
Józef: 156
10 kwi 16:33
Mila:
No i zgadza się . Zadanie bez pułapki.
2*(1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12)=2*6*13=2*78=156
10 kwi 17:18