eee
whatnot: Na placu umieszczono dwa głośniki radiowe A i B oddalone od siebie o 200m. Stosunek natężeń
dźwięku (siły dźwięku) tych głośników jest równy 3:5. W jakim punkcie odcinka AB dźwięk z obu
głośników dochodzi z jednakowym natężeniem, jeżeli wiadomo, że natężenie dźwięku maleje
proporcjonalnie do kwadratu odległości od źródła dźwięku?
9 kwi 17:42
whatnot: help ;−;
9 kwi 20:49
whatnot: Jeżu no nikt nie wieeee...?
9 kwi 23:24
whatnot: halooo
10 kwi 17:21
Jacek: Φ − strumień natężenia dźwięku
I − natężenie dźwięku
r − odległość danego punktu X od źródła dźwięku Y
Szukamy dla jakiego położenia natężenia się zrównają:
I
A=I
B
| ΦA | | ΦB | |
| = |
| |
| k*(rA−X)2 | | k*(rB−X)2 | |
| ΦA | | k*(rA−X)2 | | 3 | |
| = |
| = |
| |
| ΦB | | k*(rB−X)2 | | 5 | |
r
B−X + r
A−X=200
r
A−X=200 − r
B−X
| k*(200 − rB−X)2 | | 3 | |
| = |
| |
| k*(rB−X)2 | | 5 | |
10 kwi 18:11
Jacek: Nie wiem czy dobrze, wyszło mi ok. 153 m od punktu B.
10 kwi 18:17
AS: Pod dyskusję − bez gwarancji,rozwiązanie oparłem na
podobnym przykładzie tylko z źródłem światła.
Dane
AB = 200 m , AM = x , BM = 200 − x
Z równania
| | 200*3√3 | |
Po wyliczeniu x = |
| ≈ 61,242 m |
| | 3√5+3√3 | |
Być może, ze to twierdzenie.nie obwiązuje dla dźwięku.
Niech chociaż dobre chęci się liczą.
10 kwi 18:43
AS: Oj chyba nie tak.Z tematu wynika,że natężenie
maleje do kwadratu.
Może nawias do kwadratu a nie do sześcianu.
Wtedy x = 87,298 m
Poddaję się.
10 kwi 18:49