rownanie
Lukasz: hej mam takie zadanie:
Sprawdz czy liczba 3 jest rozwiazaniem danego rownania:
9−3x=10+2x no i podstawiam pod lewa strone 3 i pod prawa:
9−3•3=10+2•3 i ja bym to rozwiazal normalnie w ten sposob zebym zgodnie z kolejnoscia
rozwiazywania dzialan:
L=0
P=16
ale podobno trzeba to zrobic "od lewej do prawej" czyli:
L=18
P=36
Nie rozumiem dla czego moze mi to ktos wytlumaczyc.
9 kwi 17:27
Lukasz: hej pytanie aktualne jest ktos chetny mi to wytlumaczyc?
9 kwi 20:33
Ajtek:
Twoje rozwiązanie jest poprawne. Nie rozumiem o co chodzi "od lewej do prawej"?
9 kwi 20:35
Tadeusz:
nie wiem z jakiego kontekstu wyrwałeś to równanie i czy dobrze je zapisałeś
LICZBA 3 NIE JEST ROZWIĄZANIEM TEGO RÓWNANIA ( i nie ma tu nic od lewej do prawej)
9 kwi 20:40
Tadeusz:
"od lewej do prawej" czy też w kolejności zapisu wykonujemy działania mnożenia z dzieleniem
np ile to jest
9:3*3

?
9 kwi 20:46
Lukasz: no bo pomagam w nauce 6 klasistce i przyniosla takie zadania w zeszycie i tak miala to
rozwiazane
ze najpierw 9−3 a potem •3 ale to blad prawda bo nigdy sie nie zdaza zeby zostala w jakims
dzialaniu zmieniona kolejnosc wyko ywania dzialan.
10 kwi 13:06
Lukasz: 9:3•3=9
10 kwi 13:07
Lukasz: jest ktos chetny zeby na to spojrzec?
10 kwi 13:32
Lukasz: a jak obliczyc 0,195 mln ile to jest.
Pozrawiam
10 kwi 13:36
J:
pomnożyć: 0,195*1000000
10 kwi 13:38
Lukasz: fenks
10 kwi 13:53
Lukasz: a jest ktos chetny zeby spojrzec na te wczesniejsze zadania.
10 kwi 13:56
J:
które ?
10 kwi 14:04
Lukasz: to wczesniejsze z ta kolejnoscia wykonywania dzialan.
11 kwi 12:25
5-latek: Mnie uczono tak
Najpierw to co w nawiasie
potem potegowanie i pierwiastkowanie
Potem mnożenie i dzielenie w kolejności występowania
potem dodawanie i odejmnowanie w kolejności występowania
11 kwi 12:42
Lukasz: dzieki juz mam wieksza pewnosc
pozdro
11 kwi 13:00