poddani,pomóżcie swojemu królowi,a czeka Was chwała na wieki
Władek Jagiełło : proszę sprawdzić i podpowiedzieć
1. Rozwiąż nierówność −x
2 − 14x − 49 ≥ 0
x
2 + 14x + 49 ≤ 0
(x+7)
2 ≤ 0
x = −7
| | x4+7x3 | |
2. Rozwiąż równanie 7x2 − 7x + 7 = |
| |
| | x+1 | |
7x
3 − 7x
2 + 7x + 7x
2 − 7x + 7 = x
4 + 7x
3
x
4 = 7
x =
4√7
3.Wartość prędkości średniej obliczamy jako iloraz drogi i czasu, w którym ta droga została
przebyta. Samochód przejechał z miejscowości A do miejscowości C przez miejscowość B , która
znajduje się w 1 4 drogi z A do C . Wartość prędkości średniej samochodu na trasie z A do B
była równa 80 km/h, a na trasie z B do C – 60 km/h. Oblicz wartość prędkości średniej
samochodu na całej trasie z A do C .
z A do B 1/4s
z B do C 3/4s
na całej trasie :
4. Wykaż, że jeżeli pole trójkąta prostokątnego jest równe S , to długość jego
przeciwprostokątnej jest nie mniejsza niż 2
√S
ab = 2S
a
2 +b
2 = c
2
i nie wiem za bardzo jak wykorzystać tą informację
5. Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS o podstawie ABCD . Krawędź boczna tego
ostrosłupa jest o 8
√2 dłuższa od krawędzi podstawy, a wysokość ostrosłupa jest równa 14.
Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
krawędź − c
c = a + 8
√2
z trójkąta prostokątnego :
| | a√2 | |
( |
| )2 + 142 = (a+8√2)2 |
| | 2 | |
dobrze myślę?