Równanie kwadratowe z parametrem.
Ania: Dane jest równanie a
2(x
2−6) + ax = a
2 − 1 z parametrem a. Wyznacz wszystkie dodatnie
wartości parametru a, dla których dane równanie ma dwa różne pierwiastki całkowite.
Zaczęłam od wzorów Viete'a:
| | −7a2+1 | | 1 | |
x1*x2 = |
| = −7 + |
| |
| | a2 | | a2 | |
Czy chodzi po prostu o to, żeby a było dzielnikiem 1?
Proszę o pomoc.
9 kwi 16:12
Bogdan:
a∊R\{0}
| | 1 | | 1 | |
a2x2 + ax − 7a2 + 1 = 0 ⇒ x2 + |
| x − 7 + |
| = 0 |
| | a | | a2 | |
Jeśli to równanie wielomianowe ma pierwiastki całkowite, to są one dzielnikami wyrazu
| | 1 | |
wolnego |
| − 7, a ta liczba jest całkowita wtedy gdy a2 jest dzielnikiem jedynki, |
| | a2 | |
stąd a = −1 lub a = 1
Dla a = −1: x
2 − x − 6 = 0 ⇒ (x − 3)(x + 2) = 0 ⇒ x = 3 lub x = −2
Dla x = 1: x62 + x − 6 = 0 ⇒ (x + 3)(x − 2) = 0 ⇒ x = −3 lub x = 2
9 kwi 17:18
Bogdan:
mała korekta zapisu w ostatnim wierszu: Dla x = 1: x2 + x − 6 = 0 ⇒ ....
9 kwi 17:21
Mila:
a
2*(28a
2−3)=m
2, m∊N
+
9 kwi 18:39