Twierdzenie sinusów
bella: Rozwiąż trójkąt o danych kątach i boku:
a) α=60o, β=45o, c=4
b) α=120o, β=30o, c=12
c) β=100o, γ=600, a=9
d) α=40o, γ=135o, b=10
9 kwi 16:12
dero2005:
c = 4
α = 60
o
β = 45
o
α + β + γ = 180
γ = 75
o
sin75
o = sin(30+45) = sin30*cos45 + cos30*sin45 =
| 1 | | √2 | | √3 | | √2 | | √2+√6 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
9 kwi 17:33
Wera: sin 30° × cos 120° + cos 30° × sin 120° =
18 maj 14:42
janek191:
| √3 | |
= 0,5*cos( 90o + 30o) + |
| *sin( 90o + 30o) = |
| 2 | |
| √3 | | 3 | |
= 0,5*(−sin 30o) + |
| *cos 30o = −0,25 + |
| = 0,5 |
| 2 | | 4 | |
18 maj 16:14